sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Itsetunto

Arvioin aina ihmisestä, millainen itsetunto hänellä on. Ihailen ja arvostan suuresti ihmisiä, joilla on terve ja hyvä itsetunto. Mielestäni se tarkoittaa, että ihminen hyväksyy puutteet ja virheet itsessään, epätäydellisyytensä. Toisaalta hän tietää parhaat puolensa ja rakastaa itseään vilpittömästi sellaisena kuin on, mutta ei liikaa. Hyvä ja terve itsetunto on sitä, että ymmärtää itseään ja tuntee empatiaa itseään kohtaan, mutta ei itsesääliä.

Hyvä itsetunto on psyykkisesti vahvan ihmisen ominaisuus. Hänen ei tarvitse erityisesti osoittaa, että hänellä on hyvä itsetunto, vaan se huokuu hänestä. Ehkä minulla on poikkeuksellisen korkeat kriteerit asian suhteen. Hyvä itsetunto tarkoittaa myös sitä, että ihminen haluaa ja kykenee kehittymään ja tietoisesti kehittämään itseään. Hän hyväksyy epätäydellisyytensä mutta toisaalta pyrkii parempaan.

Mietin, onko oikeasti olemassakaan ihmistä, jolla olisi täydellinen itsetunto joka tilanteessa. Minua kiinnostaisi hirveästi tietää, millainen itsetunto on esimerkiksi Barack Obamalla tai Timo Soinilla, Angela Merkelillä tai Anni Sinnemäellä. Joistain ihmisistä uskon tunnistavani hyvän ja terveen itsetunnon, joistain todella heikon ja vääristyneen. Useimmista ihmisistä en osaa sanoa. Arvioisin, että ainakin kaikki päihteitä väärinkäyttävät ihmiset kärsivät huonosta ja sairaasta itsetunnosta. Tarkoitan nimenomaan, että kärsivät. Uskon, että kaikilla mielenterveyshäiriöistä kärsivillä on ongelmia itsetuntonsa suhteen. Myös minulla. Jotta ihminen voisi hyvin psyykkisesti, hänellä on oltava suhteellisen terve ja hyvä itsetunto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti